Mitt LavKarboLiv (LCHFliv)

Spis det evolusjonen, ikke industrien, har tilpasset oss!

5. juni 2011: Andreas Eenfeldt i Aftenposten! (Mitt LavKarboLiv (LCHFliv))
leser bloggen akkurat nå! Les om bloggens historie her!

STARTSIDEN

Bloggens historie

Ronnie W. Mathisen

Ronnie W. Mathisen
Mitt navn er Ronnie W. Mathisen, jeg er 40 år og startet kampen mot kiloene 1. januar 2010. Den gangen veide jeg 110 kg. Kampen startet med å spise mer grovt brød, frukter og det vi blir informert om skal være sunt. Etter 3 måneder uten gode resultat den 23. mars 2010, startet jeg med LavKarbo som snudde alt på hodet. Og heldigvis for det. Nå holder jeg foredrag, veileder mennesker i samme situasjon og blogger om mitt LavKarboLiv. RonnieM ;-)

Kontakt meg på: ronnie.m@thisen.com

Follow LavKarboLiv on Twitter


Kategorier

Widgets

5. juni 2011: Andreas Eenfeldt i Aftenposten!

Publisert: 05.jun.2011 @ 22:28 Kategori: 06) Lavkarbo i AVIS Kommentarer: 29 kommentarer

Hele artikkelen er skrevet under bildene. RonnieM ;-)

 Den store karbo-krigen av Stein Erik Kirkebøen

Margarin og smør er ikke et fett. Men det store matslaget står (igjen) om karbohydratene. Skal de spises, eller skal de vrakes? Er de sunne, eller har de skylden forfedmeepidemien?

- Hvis du kun tenker på vekten, er det bedre for deg å spise bacon enn eple, sier Andreas Eenfeldt. Han er lege, forfatter og den som nå leder lavkarboflokken i korstoget for mer fett og mindre karbohydrater i kostholdet.

- Vås. Dette er populisme av verste skuffe, svarer Christian Drevon. Professoren i ernæring har særlig arbeidet med fedmeproblematikk. Han er lei av at mediene hopper på populistiske kostholdsprofeter, og er skeptisk til Eenfeldts evangelium.

- Og her er det ikke jeg som er avvikeren, 150 nasjoner har stort sett de samme kostholdsrådene som oss.

En av dem som støtter Drevon, er klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johansen, som i VG skriver: "Store undersøkelser har vist at de som spiser mye karbohydrat i form av grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, får sjeldnere både overveikt, diabetes og kreft. Det blir for enkelt å beskylde karbohydratene for fedmeepidemien".

Vi er midt inne i et nytt slag i den store karbo-krigen. Den utkjempes i blogger, i ukeblader, i avisspalter, rundt middagsbord på mange andre arenaer nær deg.

Den vanskelige maten. Aldri har det vært vanskeligere å spise enn i dag. Lavkarbo? Raw food? Glykemisk indeks? Fedon? Fett? Proteiner? Karbohydrater? Detox? Akkurat nå er det bare ananaskuren som ikke later til å være i vinden. Det er ikke måte på hva en stakkar - som egentlig bare er sulten og som ikke vil bli for feit - i dag må vurdere før måltidet.

Det var lettere før, da spørsmålet var om du ville ha enda en potet?

I dag sier stadig flere nei takk til akkurat det. Det er for mye karbohydrater i potet, må vite. Fett, derimot, det er i ferd med å bli stuerent.

Kanskje er det dette synspunktet som slåt inn i salgsstatistikken for meierismør. Siden bunnåret i 2006 har forbruket, ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter, steget med en sjettedel, fra 1,32 til 1,53 kilo pr. år for hver av oss. I suveren forakt for Helsedirektoratets kostholdsråd er kurven skarpt stigende; halvparten av økningen kom fra 2009 til 2010. På det ene året økte forbruket av meierismør med over åtte prosent. Fortsetter økningen, vil forbruket i år være på samme nivå som for 20 år siden.

Den store feilen. Andreas Eenfeldt synes det er bra: - Den store feilen var at ernæringsspeialistene for 50 år siden erklærte fettet, og ikke karbohydratene, som kostholdets versting.

- Tull, sier Drevon. - I tusenvis av år har menneskeheten levd av dyrkede karbohydrater. I tillegg til at det har gjort oss stadig eldre, er det bærekraftig i fremtiden. Det vil et ressurskrevende kosthold basert på dyrekjøtt ikke være.

Eenfoeldt er altså den ferskeste aktøren på dette området som vi tilsynelatende aldri blir mettet på, og plasserer seg et sted på linjen mellom Fedon Lindberg ("hans diett er bra for de som er sunne og slanke, jeg er litt mer ekstrem") og Atkin ("han er striktere enn meg og anbefaler bare 20 gram karbohydrater om dagen, jeg ligger rundt 50. Du spiser kanskje 350"), sier han til Aftenpostens medarbeider.

"Bygget for fett". Hans budskap er at vi skal tilbake til den dietten våre forfedre hadde i titusner av år, før slangene kom inn i vårt matparadis. Og slangene, de heter sukker og hvitt mel. Han hevder at vi i mer enn 50 år er blitt ført bak lyset. Vi er blitt lurt til å tro at det er fettet som er den store stygge ulven, vi er blitt lurt til å tro på treeningheten fett, kolesterol hjerteproblemer.

- Jeg tror ikke det er en stor konspirasjon, jeg tror rett og slett det er gjort feil. Og den store feilen, at fettet og ikke karbohydratene er det skumle i vårt kosthold, har establishmentet siden vegret seg for å ta et oppgjør med, sier Eenfeldt.

- Faktum er at det ikke finnes en eneste seriøs studie som dokumenterer at mettet fett er skadelig forhjertet.

Ernæringsprofessor Jan I. Pedersen orker ikke flere slike påstander, men viser til at den siste boken han har bidratt til, henviser til bøttevis med undersøkelser som bekrefter fettets skadevirkninger.

Establishmentet viser alltid til den store mengden undersøkelser som bekrefter dets verdensbilde. Men be dem komme med én konkret undersøkelse som holder vitenskapelig mål og har en slik konklusjon, svarer Eenfeldt.

Pedersen er lei, Men professorkollega Drevon tar enda en runde: - Google navnet til den nederlandske forskeren Martein Katan, så finner du flere undersøkelser.

Korttidseffekt. Drevon innrømmer at det er lett å gå ned i vekt på en lavkarbodiett. - Men etter krot tid har det ikke lenger noen effekt. Den er vanskelig å leve etter, og hvis du er opptatt av å kunne yte og prestere fysisk, så er det ikke noe å gå på. Med lavkarbodiett er du helt tom etter 40 minutter, sier Drevon.

- Folk som Eenfeldt fremmer hårreisende påstander og er markedsførere som ikke forpliktet av annet enn sin bankkonto. Vi forskere er forpliktet av det som er dokumenterbart, påpeker Drevon.

- I 50 år har forskere forsøkt å bevise at fett er skadelig for hjertet. Når de ikke har klart det, er det på tide å innse at tesen er feil, sier Eenfeldt, som også viser til USA: - Nesten all mat er merket "No fat" eller "low fat", likevel har amerikanerne aldri vært fetere. Noe er åpenbart galt.

Den amerikanske fedmen har Drevon ingen problemer med å forklare: - De og vi - rører seg for lite og spiser for mye fordi de har et stort tilgang på smakfull mat. Det handler rett og slett om at vi spiser for mye i forhold til det vi forbruker, parerer Drevon.

- Med lavkarbodiett er det ikke mulig å spise for mye?

- Det blir sagt, men er ikke dokumentert. Jeg mener du får nøyaktig samme effekt om du kutter ut fett eller karbohydrater, svarer Drevon.

Som antydet det er vanskelig å finne det store Svaret på alle slankespørsmålene. Men det må ikke være vanskelig. For legmennen og forballtreneren Tom Nordlie var det enkelt: - Dytt mindre inn i det hølet du har midt i trynet.

29 kommentarer:

Postet den: 06.jun.2011, klokken: 08:55

Bjørn Larsen kommenterer:


Drevon har ikke bare feil, han lyver også.Vi har både fått OL-gull i skiskyting, verdensmester i triatlon og 2 lag i elitedivisjonen i fotball som bevis for at man får energi i massevis med lavkarbo.

Når det gjelder pengene kan Drevon ta en titt på sin egen selvangivelse for å se hvor han får pengene sine fra. Men det groveste Drevon gjør er at han håner alle de tusen diabetes2 pasienter som har fått et friskere og lenger liv med lavkarbo. Og alle de overvektige om unngår å få diabetes.

Drevon har ingen integritet. Andreas er tøff som uten redsel stikker hodet ned i vepsebolet til Drevon og de andre ********!!!!

Kutt ut de fleste karbohydratene og bli frisk og smal!

Hilsen en som har spist seg slankere og friskere med lavkarbo.
Postet den: 06.jun.2011, klokken: 09:13

Kathrine Falck kommenterer:


KJEMPEBRA kommentar Bjørn!

Tusen takk for at jeg (for en gangs skyld) slapp å parkere idiotene!!

(Var på seminar med Enfeldt for litt over en uke siden,hele familien min og jeg har selv spist Lavkarbo siden oktober i fjor - bedre helse? GARANTERT! Null eksem, bedre humør, mer stabil energi, mindre ADHD symptomer, gubben har mistet pondusen UTEN trening!

Ikke kom å si at det heller lønner seg å spise mat som fremmer immunsykdommer, kreft, diabetes, fibromyalgi etc... Folk er for smarte til å svelge kamelen som Drevon serverer!

GLEM DET!

Medisiner og sykehus er fantastiske til korttidsbehandling og akutte tilstander, men langtidsbehanling, psykiske sykdommer etc, kan man selv sørge for å holde borte: med lavkarbokosthold og Ortomolekylær medisin (vitaminer i megadoser).

Si opp dagjobben din og ta deg et kostholdskurs hos Dag Viljen og Andreas Enfeldt, du, Drevon, så kanskje det blir noe fornuftig ut av deg også ;-)
Postet den: 06.jun.2011, klokken: 11:40

Andreas Eenfeldt kommenterer:


Tack för att du tog dig till att skriva in artikeln!

Fin blogg för övrigt, jag lade till dig bland mina länkar till norska bloggar:

http://www.kostdoktorn.se/nytt/norge
Postet den: 06.jun.2011, klokken: 23:17

Ole Petter kommenterer:


Leste artikkelen i Aftenposten av Stein Erik Kirkebøen og bet meg spesiell merke til at Devon hevder at man går tom etter 40 minutter på en lavkarbodiett. Startet med lavkarbodiett (20 g om dagen) for 14 dager siden og kom inn i ketose etter 6 dager. Var litt ør og slapp i noen dager, men etter 8 ? 9 dager ble dette stabilisert. I den første uken kjørte jeg to harde treningsøkter (87 % av makspuls) i 1,5 time, den andre økta var tyngst. Drakk bare vann under øktene og fylte på med fett og proteiner. Har kjørt et lengre ritt på (opp mot 85 % av makspuls) i ketose og jeg gikk ikke tom, men måtte annenhver time fylle på med proteiner.

Derfor stiller jeg meg tvilende til Devons påstand og empiri.

Det hadde vært interessant å få vite hva han bygger sine påstander på.
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 00:06

Mats Jonsson kommenterer:


Löjligt! Vår skidskytt Björn Ferry vann OS/OL guld 2010 på 12,5km i Vancouver efter att 8 månader innan gått på strikt LCHF diet!!!

Drevon fattar inte vad han pratar om. Finns folk som levt i över 10 år på lågkolhydratkost och mår utmärkt!
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 11:41

Morten kommenterer:


Det som er trist, er at Drevon ikke er istand til å se skogen for bare trær. Mannen har sikkert utmerkede titler, og et godt innblikk i hva som skjer i en kropp....som går på sukker. Jeg la selv om for to år siden, og vet at en fettdreven kropp går på et helt annet gir enn sukkerdrevne. Med en makspuls som har øket med ca 25 %, så har ytelsen også gjort det samme, den følger makspulsen. Før gikk jeg nesten garantert tom etter 75 minutter på høy intensistet, nå kan jeg ikke si at jeg går tom lenger. Jeg blir sliten, og intensiteten går nødvendigvis ned, men det er ikke snakk om å møte veggen som før, det er en gradvis utmattelsesprosess, men det går gjerne 3.5 - 4 timer før jeg må gi tapt. Og da kan jeg likevel jogge hjem, om jeg må.

Blodverdiene mine er også helt supre, i klasse med en godt trent 20 åring. Sånn må det bare bli, om man spiser sunn, variert og fet mat og førstklasses grønnsaker. Og holder seg mest mulig unna karbohydrater som kroppen MIN ikke digger. Selv ligger jeg på en daglig fettprosent på 80, i snitt. Og kroppen har aldri vært mer fornøyd. Drevon, jeg sier som Pondus: Ta deg en bolle!!
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 11:43

Nisse kommenterer:


När LCHF-motståndarna inte har annat att komma med så dyker påståendet att mänskligheten inte kan överleva på en köttdiet, att jorden inte räcker till för köttproduktion. Det har ju liksom inte med huvudfrågan att göra, vilken diet som är mer hälsosam. I stället är det ett verkningsfullt sätt att undvika huvudfrågan. Han "glömmer" också att WWF för en tid sedan kom med en rapport som sa att ekologisk köttproduktion är enda sättet att värna naturen, att producera näring utan att utarma jorden. Vegetabilisk produktion kan inte ske utan konstgödning, vilket bara tar från jorden, inte ger något tillbaka. Det kräver också stora mängder olja, både i producerandet av konstgödningen och till transporter. Det är ingen slump att de multinationella kemiföretagen nu köper upp livsmedelstillverkare världen över.

Det är bara att inse att LCHF-motståndarna snart har slut på sina påståenden och dom får snart börja se sig om efter ett lämpligt sätt att rädda ansiktet.
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 12:47

Solveig kommenterer:


Jeg har aldri vært i bedre form en det jeg er nå etter at jeg begynte med LCHF. Jeg har hatt søvnproblemer i mange år, nå sover jeg som en stein. Og jeg går turer med staver og går fra venninnene mine som spiser høy karbo så det suser oppover bakkene. Så nå har de begynt på lavkarbo også. Stå på Andreas Eenfeldt, jeg heier på deg!!!
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 13:25

Makronella kommenterer:


Etter 3 år med Drevon sine råd på vektklubb var jeg ned 5 kg for så snu og gå opp igjen 3,5 av de, mens jeg fulgte opplegget der. Til tross for veiing av mat for være sikker på at jeg ikke spiste for mye, samt nitidig dagbokføring. Etter ti mnd på lavkarbo var vekten 18 kilo ned, og den har holdt seg der. Drevon & co kan si akkurat hva de vil -for meg er det lavkarbo som gjelder :)
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 13:50

janne kommenterer:


Jeg har dia 1 og begyndte på lavkarbo for 8 uker siden. Har aldri hatt så fint blodsukker, aldri vært så god og mett, og samtidig gått ned snart 8 kg. HIPP HURRA FOR LCHF sier jeg bare. Kan ikke skjønne at Drevon kan mene dette ikke er heldig. Og som Solveig over her sier at hun nå sover som en stein.Det samme gjelder meg.. :)
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 18:04

Silje Camilla kommenterer:


jeg er fri for alvorlig med migrene som jeg har slitt med siden tidlig barndom , fått et rolig og harmonisk barn som nesten aldri er sykt og en nesten frisk mann som har slitt med uc, sarkoidose og leverplager etter at vi la om til lavkarbo:-) i tilegg har jeg og min mann gått ned i vekt og fått mer overskudd, mens vår datter har lagt på seg de kiloene hun trengte for å komme opp i normal vekt:-)
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 19:23

Merete kommenterer:


Jeg blir sint når jeg leser påstandene til Drevon, han prøver å få folk til å tro på noe som er helt feil,la oss håpe at det ikke er så mange som hører på han. Jeg har spist lavkarbo i 3 måneder nå og har aldri hatt det bedre, jeg har ADHD og dysthymi, det er hovedgrunnen til at jeg begynte på dette kostholdet, og resultatene har ikke latt vente på seg: jeg har et mer stabilt humør, mindre depresjoner, er mye roligere og sover godt for første gang i mitt liv! Jeg har slitt med hudproblemer i 28 år, etter 2 måneder på lavkarbo er problemet så godt som borte, jeg har gått ned 5 kilo og mageproblemene mine er også borte, den nesten konstante hodepinen jeg har slitt med i alle år er også mye bedre! Jeg kjenner flere personer som har ADHD, og har merket meg at de aller fleste av dem også har magetrøbbel og dårlig hud. Flere av dem har også migrene og sliter med forskjellige allergier, skulle ikke forundre meg om ADHD egentlig matallergi! Det er flere som mener det. Så ja da Devron, det er dumt å kutte ut karbohydrater, la oss spise pottitter og brød til vi stuper! Det er vel tilfeldig at jeg og alle de andre som har kommentert her har fått et bedre liv på lavkarbo! Haha, jeg må le!
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 21:39

Elin kommenterer:


Må bare si som alle de andre her....

Livet mitt er totalt forandret etter at jeg la om til et lavkarbo-kosthold. Stabilere humør, nydelig hud, tykkere hår, diverse "vondter" i kroppen er gone! Og bonuset? Ned maaange kilo.

De kan si hva de vil. Resultatene taler for seg selv! Hipp hurra for lavkarbo! :)
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 21:56

Ingrid kommenterer:


2 lag og en mann her og en mann der som har suksess med lavkarbo i idrett.... hva med de hundre tusen andre idrettsmenn? hehe...det blir for dumt.

Synes man bør fokusere litt mer på hva man faktisk er ENIG om her - kutt såkalte raske karbohydrater - spis mer enumettet fett! - så får mettet fett forskes litt mer på...

for hello - man er faktisk enig om det meste her.
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 21:59

Anita kommenterer:


Har levd på lavkarbo i lengre tid, Nærmest ingen effekt på vekt. Går nå over til Fedon. Mindre karbohydrater der også enn i et vanlig norsk kosthold, men også mindre fett enn i streng lavkarbo. Har forsøkt Fedon for noen år siden og det fungerte.
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 22:25

Svein kommenterer:


Jeg har spist LCHF siden jan 2008, er mann 45 år, normalvektig. Etter å ha begynt med lavkarbo har jeg mye mindre magetrøbbel, sover godt, er sjeldnere sulten, huden er mykere, er kvitt sure oppstøtt, liker dette kostholdet og synes maten er lett å lage og smaker godt. Denne vinteren har jeg ikke vært forkjølet en eneste gang, det må være første vinter siden jeg var 20 at det har skjedd. Heldigvis er det noe leger som klarer å se dette med nye øyne. Fedme-epidemien kan være et resultat av lavfettkost kombinert med lite mosjon.
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 23:04

ih kommenterer:


...eller er fedme-epidemien et resultat av høyt sukkerinntak, høyt transfettinntak, høyt energiinntak, høyt alkoholinntak og lite inntak av frukt, grønt og generelt bedre sammensatte og natulige matvarer?

- på LCHF kutter man ut dette "usunne" - ikke rart du føler deg som en helt ny mann :)

- i alle gode kosthold/dietter kutter man ut dette...såå...jeg er ikke overbevist om at det er mengden mettet fett som gir denne positive effekten dere beskriver? vil kanskje alle oppleve dette om man kutter ut sukker(og raske karbs)/transfett/alkohol/røyk og spiser mer av frukt og grønt? (og mer enumettet)
Postet den: 07.jun.2011, klokken: 23:29

Svein kommenterer:


Frukt spiser jeg svært sjeldent, grønnsaker tror jeg at jeg aldri har spist så mye av som nå så det er nok en positiv effekt at LCHF-kosten. Jeg drikker sjelden alkohol, har ikke røkt siden jeg var ca 24 år. Brød og bakverk spiser jeg omtrent ingenting av, spise bakt/stekt videreforedlet gress virker ikke lenger som noen god ide... føle seg som mann ja, kunne sagt noe om det også men det vil bare virke som skryt :-)

Jeg tror det er en stor forbedring også at man spiser mest mulig "naturlig" mat, ikke ferdigmat med tilsetninger og mengder med ting som er spydd ut fra en fabrikk. Jeg har fulgt kostholdet vektklubben til VG anbefaler tidligere, trente samtidig en del og det fungerte forsåvidt ok, men de helsemessige fordelene jeg nevnte i forrige innlegg var ikke der overhodet på det kostholdet, jeg var ofte borte fra jobb både pga magesmerter, hodepiner og forkjøleser.
Postet den: 08.jun.2011, klokken: 12:06

Janicke kommenterer:


Det at man går tom på lavkarbo har ikke jeg merket noe til. Jeg har spist lavkaro i 2 år, Gått ned i vekt og mange andre helsefordeler. Fra å være helt utrent har jeg nå begynt å løpe. Jeg har trent i 8 uker og klarer nå å løpe 10 km. Det jeg passer på er at jeg får i meg nok fett før jeg løper ellers går jeg tom. Jeg har tidligere vært medlem av vektklubben til Drevon å gikk ned noen få kilo var konstant sulten og orket ingenting.
Postet den: 09.jun.2011, klokken: 06:37

Karen kommenterer:


Jeg tror ih har et poeng jeg:) Det jeg vil spørre dere andre om, som er så begeistret for lavkarbokostholdet, er hva dere tenker om lavkarbo i forhold til miljøet? Dere må jo innrømme at Drevon har rett når han sier at et karbohydratrikt kosthold basert på mer vegetabilsk mat; korn, frukt og grønnsaker, er mer bærekraftig enn et kosthold som i stor grad består av animalske produkter; kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter (ja, jeg vet at dere spiser mye grønnsaker også)? Er ikke det også noe å ta med i vurderingen?
Postet den: 09.jun.2011, klokken: 13:53

Vegard Lysne kommenterer:


Karen: Det er helt klart noe å ta hensyn til når det kommer til offentlige anbefalinger.

Men jeg mener at dette er to diskusjoner som bør skilles fra hverandre. Hva er et bærekraftig kosthold, og hva er det optimale kostholdet for enkeltindividet. I en behandler-pasient-situasjon bør det siste vektlegges, mens det første kan få større plass i nasjonale/globale anbefalinger. Det er hvertfall min mening.
Postet den: 10.jun.2011, klokken: 15:00

Ulf Leandersson kommenterer:


Det er rart at de (Devron og andre), fortsatt hevder at det finnes buntevis med studier som viser at mettet fett er farlig. Livsmedelverket i Sverige hevdet at det fantes tusentals studier som beviste dette. Det blev tilsatt en gruppe av 10-12 professorer, leger og andre som fikk til oppgave å gå gjennom et utvalg av studier som (jeg tror) Livsmedelverket hadde valgt ut. Om jeg husker riktig så fant gruppen ut at ingen av studiene beviste at mettet fett var farligt. Det virker som at de som forsvarer den gamle doktrinen om at mettet fett er farligt, ikke har evnen å se noe annet. I følge Doc og andre så viser all ny forskning på det motsatte. Er det ikke en plikt som påligger våre leger, professorer og diettister å følge med og videreutdanne seg? Det burde være det!
En god venn dro på en 14 dagers ferie og fikk låne boken Matrevolutionen, som Doc har skrevet, av meg for ha noe å lese. Han og kona, begge utdannet sykepleiere, ble så begeistret av boken at de på stående fot bestemte seg for gå til innkjøp av et eksemplar for å gi som gave til kommunelegen :). Kanskje alle leger skulle bli pålagt å lese den. Jeg skal selv gi et eksemplar til min fastlege ved neste helsekontroll. (Som bare viser bedre og bedre verdier etter 2 år med lavkarbomat).
Allerede på 1800-tallet visste leger hvilken mat sukkersyke (syns det er et bedre ord enn diabetes) burde spise. Hvordan i all verden kan det være at slik kunnskap blir borte blandt leger og diettister?
Postet den: 11.jun.2011, klokken: 20:37

Arnstein Bjone kommenterer:


Drevon mener tydeligvis at han sitter på faciten. Slik skråsikkerhet har slått sikkelig feil tidligere, Drevon. LITT mer ydmykhet kunne vært på sin plass. Drevon anser nok oss lavkarbotilhengere for å være en smule undermennesker, men selv om jeg var feit i oktober (186 cm/136 kg), så er jeg ikke dum. Kvalifisert til medlem av MENSA (IQ>140), men like forbannet ble jeg avhengig av karboer :-)

Nå derimot, veier jeg 121 kg, og ser ikke 80 eller 100 kg som det minste problem å oppnå. Forhåpentlivis forblir IQ'n uforandret :-) Man kan slanke bort fett Drvon, men ikke spise/trene seg til vett....
Postet den: 14.jun.2011, klokken: 19:26

Karen kommenterer:


Svar til Vegard: Jeg skjønner at de bør skilles fra hverandre, men samtidig er man jo nødt til å tenke på hva som er best for verden og miljøet. Så klart er det viktig å tenke på individets helse, men dersom hele verdens befolkning skulle fulgt et lavkarbokosthold, hadde det vel ikke vært nok mat til alle? Det er jo nesten ikke det i dag engang, selv om de fleste spiser en mye høyere andel av karbohydrater enn fett. Er det ikke litt egoistisk å ha et kosthold basert på matvarer som er så ressurskrevende å produsere? Nå skal jeg legge til at jeg selv vurderer å legge om, men spørsmålet om det er etisk riktig av meg å gå over til et kosthold basert på så mye animalsk mat - mange dyr lider og har ikke noe annet formål i livet enn å bli mat for mennesker - er med på holde meg tilbake.

Jeg forstår at det ikke er dette diskusjonen i utgangspunktet handlet om, men jeg synes det bør rettes litt søkelys på miljøet også - ikke bare hvorvidt man kan gå ned i vekt eller ikke:)
Postet den: 15.jun.2011, klokken: 00:04

Benedicte kommenterer:


Morten, kan du forklare hvordan du har fått til en økning i makspuls på 25%? Trodde den var medfødt og sank med alderen, så jeg lurer på om jeg har misforstått?
Postet den: 16.jun.2011, klokken: 09:12

Bjørn Larsen kommenterer:


Karen,først vil jeg påpeke at de fleste lavkarbofolk spiser mer grønsaker enn de på høykarbo.De fleste som tenker helhetlig spiser gjerne økologisk dyrket mat.

Hvis du tar deg en tur rundt i Norge vil du se åkre med havre, hvete, bygg og rug. Dette brukes hovedsakelig som dyrefor. Dersom vi byttet ut kornet med deilig saftig gress og plasserte kjyr, sau og geit på jordene, ville det bli nok mat til alle og dyrene ville ha det godt.

Når det gjelder det "farlige" fettet forstår jeg at mange er redde etter 50 år med Kåre Norum og Drevon og et Usa som sprer sitt regime til verden.

Fettet er essensielt (livsnødvendig) sammen med protein,når man kutter ned på karboh(ikke essensielt), må vi jo erstatte dette med noe, Protein er alle enige om ikke skal senkes eller heves.Da må det bli fett. Alle som har gått over til lavkarbo forteller at de blir fortere mett på fett.Fett er så mangt, ikke kun fettranda på koteletten.Egg, avokado, kokosfett smør, rømme og fløte er eksempler på bra fett.

Blodsukkerfall får vi kun med karboh. Resultatet blir at maten ikke blir noe problem lenger. 2-3 måltider om dagen uten å sulte. Livet er herlig!
Postet den: 16.jun.2011, klokken: 09:28

Bjørn Larsen kommenterer:


Noen mener at lavkarbokosthold er ensformig.

Brødet og potetene blir byttet ut med mer pålegg, mer egg, avokado, hjemmelaget majones, hjemmelaget saus med fløte og rømme. lettproduktene er for lengst byttet ut med ekte vare. Brusen er byttet ut med Farris eller kaldt vann med en sitronskive i. Deserten består av bringebær, blåbær, jordbær med krem. eller litt melon.

Mannfolkfrokosten min består ofte av 3 kokte egg med gravlaks en halv avokado +en kopp kaffe med kremfløte. Ensformig?
Postet den: 16.jun.2011, klokken: 10:21

Thomas Geisner kommenterer:


Til ih

Jeg spiste myndighetenes anbefalte kosthold i 3 år. Overhodet ingen sjokolade, godteri, brus eller snacks. En sjelden gang kake. Ingen boller. Grovt brød, frukt og grønt og ris og poteter. Helt gestapo i 3 år - og resultatet? Klarte å slanke meg i perioder med sulting (det klarer alle!), men la på meg igjen hvis jeg spiste meg mett (på de sunne matvarene). Med lavkarbokosthold er jeg aldri sulten og føler meg bedre enn på 20 år, og har gått ned betydelig i vekt.

Til Karen

Det er en vanlig problemstilling, og det må selvsagt hver enkelt ta inn over seg. Det er jo en av grunnene til at noen velger å bli vegetarianere. Det er heller ikke mulig at hele verden skal leve som vi gjør i Norge, med egne hus, egne biler, stort strømforbruk, ubegrenset materialisme og ekstreme sosiale goder. Men vi gjør det likevel.

Jeg på er ikke så sikker på at man vil leve lenger enn andre med et slikt kosthold, men jeg tror at de siste 20-30 årene av livet vil man ha bedre helse og dermed belaste fellesgodene betydelig mindre. Kanskje de sparte midlene i eldreomsorg og helsehjelp kan brukes til u-hjelp og gi 30 gode år til en på den andre siden av kloden? Det brukes flere 10-talls milliarder kroner på medikamenter i Norge hvert år. Tenk om det kunne reduseres med 10 %? Eller 50?
Postet den: 16.jun.2011, klokken: 11:09

Stine kommenterer:


Jeg har opplevd det samme som deg, Thomas G, dog jeg ikke var "helt gestapo". Men jeg kan love at de siste 4-5 årene har jeg spist SUNT. Jeg har til og med fått høre det fra venner, nesten som en klage, at jeg var "for sunn" fordi jeg var kresen på brød etc. Kun hjemmebakt, grovt brød, mager mat, MYE frukt og grønt, fullkornsprodukter der det er mulig. Ingen kunstige søtningsstoffer (smaker høgg), kutta ut smaksforsterkere (smaker også høgg), ikke bruk av "posemat" og kutta ned på sukkerinntaket i form av brus, snop etc. Trena mye styrke og litt kondis. Var "sunn og rund", men overvektig. Overgangen til lavkarbo var derfor enkel for min del: jeg kutta ut frukt, brød, poteter, ris, pasta etc, og tilførte godt fett for å erstatte kaloriene. Grønnsaksmengden er omtrent den samme som før.

Ikke bare ble jeg kvitt overflødige kilo (som en bonus), men jeg ble endelig kvitt det evige søtsuget og den konstante spisevilligheten som jeg har hatt i hele mitt drøye 30-årige liv. Tenk at det faktisk går an å være mett helt fra frokost til lunsj?!? Og så heller ikke så utsulta til middag at jeg kunne spist naboen med en sløv skje!!! Heller ikke er det noe problem å takke nei til kake, for jeg er faktisk mett. Dessuten - jeg får ikke "pels på tenna" lenger. :-) Jeg var nok også på full fart inn i dia2.... Til tross for at jeg spiste myndighetenes anbefalte kosthold, og enda litt "sunnere" enn det.
Kommenter det du har på hjertet
Useriøse eller rene "kommenter tilbake" kommentarer vil bli slettet.
Kommentarer med ekstern link går til godkjenning før den blir lagt ut. RonnieM

Brevkurs

OPPSTART NÅ
Lavkarboliv brevkurset passer for deg som ønsker å gå over til et lavkarbo kosthold eller deg som allerede har gått over og trenger motivasjon og kunnskap innen lavkarbo.

Les mer om kurset her!

Annonse

LCHF FOR HELE FAMILJEN
Riktig mat gir fornøyde barn av Monique Forslund

Kjøp boken her!

MATREVOLUSJONEN
Alt du trenger å vite om lavkarbo av Andreas Eenfeldt

Boken koster kr 349,-
E-boken koster kr 99,-
Kjøp boken her!

Siste innlegg

Viktige helseblogger

hits