Mitt LavKarboLiv (LCHFliv)

Spis det evolusjonen, ikke industrien, har tilpasset oss!

VG skriver onsdag 15. juni 2011: Halve Norge vil ned i vekt. (Mitt LavKarboLiv (LCHFliv))
leser bloggen akkurat nå! Les om bloggens historie her!

STARTSIDEN

Bloggens historie

Ronnie W. Mathisen

Ronnie W. Mathisen
Mitt navn er Ronnie W. Mathisen, jeg er 40 år og startet kampen mot kiloene 1. januar 2010. Den gangen veide jeg 110 kg. Kampen startet med å spise mer grovt brød, frukter og det vi blir informert om skal være sunt. Etter 3 måneder uten gode resultat den 23. mars 2010, startet jeg med LavKarbo som snudde alt på hodet. Og heldigvis for det. Nå holder jeg foredrag, veileder mennesker i samme situasjon og blogger om mitt LavKarboLiv. RonnieM ;-)

Kontakt meg på: ronnie.m@thisen.com

Follow LavKarboLiv on Twitter


Kategorier

Widgets

VG skriver onsdag 15. juni 2011: Halve Norge vil ned i vekt.

Publisert: 15.jun.2011 @ 09:06 Kategori: 06) Lavkarbo i AVIS Kommentarer: 9 kommentarer

VG skriver onsdag 15. juni 2011:

Halve Norge vil ned i vekt!

Hele artikkelen er skrevet under bildene. RonnieM ;-)








VG undersøkelse: Halve Norge vil ned i vekt
Eksperter advarer: Ligg unna ekstremdiettene

Av Synnøve Åsebø og Ida Hanstad

SLANKESUKSESS PÅ LAVKARBO

Oddvar Sandvin (45) gikk ned 17 kilo da han endret fra høykarbo- til lav-karbokosthold.

- Det tok et halvt år å gå fra 97 kilo til normalvekten min på 80 kilo. Det siste halve året har vekten holdt seg helt stabil, sier Sandvin til VG.

I begynnelsen kuttet han all karbomat, og han spiser fremdeles ikke brød. Poteter er innført i mindre porsjoner, og juice holder han seg unna.

- Jeg gikk ut hardt i begynnelsen for å få fart på fettforbrenningen, forklarer han.

- Vil du anbefale dietten til andre?
- Det er vanskelig å si. Om du liker den type mat, så er det bra. Når man spiser mindre karbohydrat må en erstatte det med noe, og jeg har erstattet det med fett. Det går i mye egg, kjøtt og fisk.

Samtidig som han endret kosthold, har Sandvin gått til oppfølging hos lege og trent jevnlig. Riktignok er han ikke i tvil om at det er endringen i kosthold som har fått fart på vekten.

- Jeg kommer til å forsette å holde dette kostholdet, og spesielt fortsette å unngå sukker av helsemessige grunner.

- Er du rett for hjerte og karsykdommer?
- Det er klart jeg har tenkt på det, men jeg har lest mye om lavkarbo og satt meg inn i debatten. Her er det også sprikende oppfatninger, sier Sandvin.


KARBOKRIGEN
- Du må ha karbohydrater for å forbrenne fett og proteiner. Dette er ren biokjemi, sier ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Juni er høytid for slanking, og bare uker før bikinisesongen setter inn for fullt er lavkarbo i vinden som aldri før.

I en undersøkelse gjort av InFact for VG svarer én av tre av de som har slanket seg at de har prøvd en lavkarbodiett, som innebærer å kutte ?vanlig norsk kost? som poteter, brød og pasta, og heller øke inntak av proteinrik og fettholdig mat.
Samtidig topper kokobøker med lavkarbo-oppskrifter bestselgerlistene i Norge.

ADVARER MOT KETOSE
Frølich advarer særlig mot å la kroppen gå i ketose ? en tilstand som oppnås ved å kutte bortimot alle karbohydrater.

- Å være i ketosetilstand er det samme som når en diabetiker får føling, sier Frølich.
- Dette er ganske farlig for kroppen på sikt, og jeg blir skremt av å se at dette er en del av enkelte slankekurer.

Hun presiserer at det bør ringe en bjelle når slankekuren krever at du tar kosttilskudd i tablettform.
- Karbohydratrike matvarer er de beste kildene for næringsstoffene som kroppen trenger for å fungere. Det får du ikke av fett og proteiner. For eksempel gir fullkorn mineraler, vitaminer og kostfiber, samtidig som det er vår viktigste kilde til antioksidanter. Poteter er også en fantastisk kilde til næringsstoffer. Det er triskt at folk blir lurt til åikke å spise karbohydrater, sier Frølich.

- Men enkelte oppnår jo raske resultater og stort vekttap på lavkarbo?
- Ja, det er mulig. Men det blir som å kjøre en bil uten olje. Det går en stund, men det skjærer seg fort, sier professoren. Hun får støtte av ernæringsrådgiver Ida Synnøve Grini i Nofima:
- Å anbefale alle å gå på lavkarbo diett blir helt feil. Dersom for eksempel unge jenter med normal BMI tor at de kan slanke seg ved å kutte ut vanlig mat, så er det betenkelig.

Også Birger Svihus ved Universitetet for miljø ? og biovitenskap advarer mot å gå for hardt ut.
- Slik jeg ser det, er det i dag to ekstremvarianter som er i vinden. Du har de offentlige kostholdsrådene som er ekstremt høykarbo og fettfryktende. På den andre ytterkanten finner du karbofibiske og høyfettelskende, forklarer han.

STØTTER SLANKING
- Dette er uheldig. Men det virker, og derfor er det ogsåå et budskap som er lett å kjøpe. For de fleste vil det ideelle kostholdet ligge et sted mellom lavkarbodiett og det som er statensråd, forklarer han.

I Infact-undersøkelsen svarer halvparten av de spurte at de ønsker å gå ned i vekt. At halve Norge vil slanke seg, mener Svihus er bra.
- Særlig med tanke på at omtrent halve Norge faktisk trenger å gå ned i vekt. Samtidig er det nok slik at mange av de som ikke har behov for det ønsker å slanke seg ? og omvendt, sier Svihus, som har liten tro på ekstremdiettene.
- Det orker man ikke i lengden.

9 kommentarer:

Postet den: 15.jun.2011, klokken: 09:20

Kine Berntsen kommenterer:


Vurderer å kaste meg på lavkarboen jeg også, må bare lære meg å holde unna sjokolade :-s
Postet den: 15.jun.2011, klokken: 11:14

Carisma kommenterer:


Kjære vene, Frølich fornekter seg ikke... Det burde være ulovlig å uttale seg når man har så lite greie på det som henne! Ketose er IKKE det samme som føling. Sannsynligvis tenker hun på Ketoacidose, som igjen er noe helt annet.

Kine: Etter noen dager med lavkarbo har du ikke lyst på sjokolade lenger, siden blodsukkeret er stabilt og søtsuget forsvinner.
Postet den: 15.jun.2011, klokken: 12:35

mih kommenterer:


Hei Kine

Denne sunne helse sjokoladen kan du med god samvittighet spise, inneholder også mengder av antioksidanter; www.mxi.myvoffice.com/mih - www.helsekakao.no
Postet den: 15.jun.2011, klokken: 21:25

Vegard Lysne kommenterer:


Ketoacidose, som Frølich helt tydelig tenker på, er heller ikke det samme som føling. At VG har såpass dårlig kvalitetskontroll er skremmende!

"Du må ha karbohydrater for å forbrenne fett og proteiner. Dette er ren biokjemi, sier ernæringsprofessor Wenche Frølich."

Det er ingenting innen biokjemien som tilsier at dette stemmer, snarere tvert imot.

"For eksempel gir fullkorn mineraler, vitaminer og kostfiber, samtidig som det er vår viktigste kilde til antioksidanter."

Biotilgjengeligheten av næringsstoffene i fullkorn er faktisk ganske dårlig, først og fremst pga antibeitestoffer som fytat. Eneste grunnen til at fullkorn er den viktigste kilden til kostfiber per i dag, er fordi vi spiser så voldsomt mye av det. På verdensbasis er korn den største kilden til protein også!

Antioksidanter får vi mye mer av fra grønnsaker, bær og frukt enn fra korn. Igjen er det denne store mengden korn vi stapper i oss som gjør at korn bidrar så mye.

Fullkorn er heller ikke en spesielt god kilde til vitaminer/mineraler sammenlignet med animalske matvarer, spesielt innmat, som inneholder desidert mest!

Enig med Carisma, hun burde ikke få lov å uttale seg når hun utviser så liten forståelse for temaet!
Postet den: 16.jun.2011, klokken: 11:34

tgeisner.wordpress.com kommenterer:


Enig med Vegard og Carisma!

Denne artikkelen av Loren Cordain viser at ved å spise lavkarbo-mat tilgjengelig i vårt moderne samfunn, får man i seg mer vitaminer og mineraler, men færre kalorier, ved å erstatte kornproduktene med mer grønnsaker og fett:

http://thepaleodiet.com/download/40/

Ellers har jeg skrevet litt om lavkarbo og næringsstoffer her:

http://wp.me/p1tKDe-5p
Postet den: 16.jun.2011, klokken: 19:03

Photobscura kommenterer:


Ah, ja. Da er jeg vel et fysiologisk under. Fem år på lavkarbo, fire år i ketose; i følge mediene burde jeg både vært hjerneskadet og død for lenge siden.
Postet den: 17.jun.2011, klokken: 13:07

Eivind kommenterer:


Jeg har oppdatert det som står om Frølich på Wikipedia

http://no.wikipedia.org/wiki/Wenche_Fr%C3%B8lich
Postet den: 18.jun.2011, klokken: 03:27

Vegard Lysne kommenterer:


Det ble ikke stående lenge Eivind, du får prøve på nytt :)
Postet den: 21.jun.2011, klokken: 14:24

Heidi kommenterer:


Ketoacidose kommer som følge av veldig høyt blodsukker over tid, mens føling er akutt lavt blodsukker (og der orker du ikke være i flere måneder/år, det er heller ikke mulig for da havner man i koma og dør).... Oppgitt over den dama!!!

Dessuten er Ketoacidose ikke det samme som ketose som følge av et kosthold med svært få karbohydrater!
Kommenter det du har på hjertet
Useriøse eller rene "kommenter tilbake" kommentarer vil bli slettet.
Kommentarer med ekstern link går til godkjenning før den blir lagt ut. RonnieM

Brevkurs

OPPSTART NÅ
Lavkarboliv brevkurset passer for deg som ønsker å gå over til et lavkarbo kosthold eller deg som allerede har gått over og trenger motivasjon og kunnskap innen lavkarbo.

Les mer om kurset her!

Annonse

LCHF FOR HELE FAMILJEN
Riktig mat gir fornøyde barn av Monique Forslund

Kjøp boken her!

MATREVOLUSJONEN
Alt du trenger å vite om lavkarbo av Andreas Eenfeldt

Boken koster kr 349,-
E-boken koster kr 99,-
Kjøp boken her!

Siste innlegg

Viktige helseblogger

hits