Mitt LavKarboLiv (LCHFliv)

Spis det evolusjonen, ikke industrien, har tilpasset oss!

Ernæringsstudent Vegar Lysne kommenterer VGs "Krigen om Lavkarbo" (Mitt LavKarboLiv (LCHFliv))
leser bloggen akkurat nå! Les om bloggens historie her!

STARTSIDEN

Bloggens historie

Ronnie W. Mathisen

Ronnie W. Mathisen
Mitt navn er Ronnie W. Mathisen, jeg er 40 år og startet kampen mot kiloene 1. januar 2010. Den gangen veide jeg 110 kg. Kampen startet med å spise mer grovt brød, frukter og det vi blir informert om skal være sunt. Etter 3 måneder uten gode resultat den 23. mars 2010, startet jeg med LavKarbo som snudde alt på hodet. Og heldigvis for det. Nå holder jeg foredrag, veileder mennesker i samme situasjon og blogger om mitt LavKarboLiv. RonnieM ;-)

Kontakt meg på: ronnie.m@thisen.com

Follow LavKarboLiv on Twitter


Kategorier

Widgets

Ernæringsstudent Vegar Lysne kommenterer VGs "Krigen om Lavkarbo"

Publisert: 23.sep.2011 @ 16:09 Kategori: 06) Lavkarbo i AVIS Kommentarer: 0 kommentarer

Jeg ønsker å fremheve Vegar Lysne sin kommentar under innlegget: "VG har publisert "Krigen om Lavkarbo" på nett. Si din mening!"
Vegard Lysne (23) er ernæringsstudent fra Bergen. Han starter til høsten på siste året på bachelorgraden, og planlegger å gå videre med en master i klinisk ernæring.

Her er hans kommentar:


Nå er kommentarfeltet oppe å gå igjen. Det har sikkert bare vært noe tekniske problemer i natt...

Min kommentar var forøvrig:

Mange som kritiserer lavkarbo har ikke satt seg inn i hva dette kostholdet handler om. En gjennomgang av akkurat dette kan dere lese her: http://fitnessbloggen.no/lavkarbo-prinsipper/

Når det kommer til selve artikkelen må jeg si jeg stiller meg svært kritisk til en del av ekspertuttalelsene.

Wenche Frølich sier at kroppen trenger karbohydrater. Vel, det er forskjell på å trenge glukose (karbohydrat) som energikilde, og det å trenge karbohydrater i kosten. Per i dag er karbohydrater ikke regnet som et essensielt næringsstoff, noe som betyr at vi fint klarer oss uten dette i kosten. (Det er ikke dermed sagt at man skal/bør kutte ut karbohydratene fra kostholdet).

Frølich har tidligere uttalt at ketose er det samme som når diabetikere får føling, så det blir litt tragikomisk når hun bruker jeg-har-lest-biokjemi-kortet...

Kari H. Bugge påpeker at det er kaloriunderskuddet som fører til vektnedgang. Dette er en selvfølgelighet, og ingen betviler dette. Problemet er at dette utsagnet ikke hjelper noe som helst. Det som er viktig å ta stilling til er hva som gjør at man spiser mindre, og dermed går ned i vekt.

Hvis vektnedgang bare var et spørsmål om å spise mindre og trene mer, så kan vi i samme slengen si at overvekt bare er et spørsmål om viljestyrke, men den påstanden er det vel få fagfolk som vil stille seg bak.

Ida Synnøve Grini sier at vi ikke får i oss nok næringsstoffer hvis vi kutter ut korn. Mitt umiddelbare spørsmål blir da hvordan mennesket klarte å overleve før jordbruksrevolusjonen. Korn er en relativt ny matvare i vårt kosthold, men har allerede blitt basisen i et "sunt kosthold". At dette handler om noe helt annet enn bare helse, er det ingen tvil om.

Grini nevner videre at kroppen trenger fiber og selen. Den beste kilden vi har til selen i kostholdet vårt er sjømat, da sjøvann inneholder mye selen. Fiber er også mye mer enn bare fiber, og fiber fra ulike kilder har veldig ulike egenskaper. Det er ingen nødvendighet å spise korn for å få i seg nok fiber, selv om korn per i dag er vår største kilde til fiber (pga det store forbruket).

En litt mer nøytral stilling fra VG sin side i denne debatten kunne vært å foretrekke. Det er virkelig lavmål å bruke en side på å henge ut "lavkarbo-forkjemperne" med hvor mye de tjener, for på den måten å insinuere at disse har sterke økonomiske interesser bak sine anbefalinger. Ingen av disse kommer i nærheten av VGs egen vektklubb når det kommer til økonomiske interesser.

Kostdebatten hadde vært langt mer fruktbar om den ikke hadde vært så polarisert som den er i dag. Om ekspertene kunne diskutert det faglige grunnlaget bak de forskjellige uttalelsene i stedet for å komme med usaklige personangrep og bastante påstander, hadde vi tatt flere syvmilssteg i riktig retning. Jeg skrev en artikkel der jeg delte mine synspunkter i kostdebatten, og den kan leses her:

http://fitnessbloggen.no/et-innspill-til-kostdebatten/

Bidra gjerne til saklig diskusjon i kommentarfeltet der også!

Du kan bli den første som kommenterer innlegget!

Kommenter det du har på hjertet
Useriøse eller rene "kommenter tilbake" kommentarer vil bli slettet.
Kommentarer med ekstern link går til godkjenning før den blir lagt ut. RonnieM

Brevkurs

OPPSTART NÅ
Lavkarboliv brevkurset passer for deg som ønsker å gå over til et lavkarbo kosthold eller deg som allerede har gått over og trenger motivasjon og kunnskap innen lavkarbo.

Les mer om kurset her!

Annonse

LCHF FOR HELE FAMILJEN
Riktig mat gir fornøyde barn av Monique Forslund

Kjøp boken her!

MATREVOLUSJONEN
Alt du trenger å vite om lavkarbo av Andreas Eenfeldt

Boken koster kr 349,-
E-boken koster kr 99,-
Kjøp boken her!

Siste innlegg

Viktige helseblogger

hits