Mitt LavKarboLiv (LCHFliv)

Spis det evolusjonen, ikke industrien, har tilpasset oss!

Dagbladet 05.10.11: Så farlig er "sunt" sukker (Mitt LavKarboLiv (LCHFliv))
leser bloggen akkurat nå! Les om bloggens historie her!

STARTSIDEN

Bloggens historie

Ronnie W. Mathisen

Ronnie W. Mathisen
Mitt navn er Ronnie W. Mathisen, jeg er 40 år og startet kampen mot kiloene 1. januar 2010. Den gangen veide jeg 110 kg. Kampen startet med å spise mer grovt brød, frukter og det vi blir informert om skal være sunt. Etter 3 måneder uten gode resultat den 23. mars 2010, startet jeg med LavKarbo som snudde alt på hodet. Og heldigvis for det. Nå holder jeg foredrag, veileder mennesker i samme situasjon og blogger om mitt LavKarboLiv. RonnieM ;-)

Kontakt meg på: ronnie.m@thisen.com

Follow LavKarboLiv on Twitter


Kategorier

Widgets

Dagbladet 05.10.11: Så farlig er "sunt" sukker

Publisert: 05.okt.2011 @ 07:09 Kategori: 06) Lavkarbo i AVIS Kommentarer: 25 kommentarer

For mye fruktsukker i kosten kan skade både levra og hjertet. "Fem om dagen" skal ikke inneholde mer enn to porsjoner frukt.

Tekst: Nanna Lovise Marie Johannessen og Christine Kristoffersen Hansen

915762-1-1317791344849.jpg

En artikkel, som ble publisert denne måneden i Harvard Heart Letter, slår fast at for mye fruktose i kosten kan øke risikoen for lever- og hjerte- og karsykdom.

Fruktsukker (fruktose) er en 100 prosent naturlig sukkerart som finnes i frukt, bær og honning. Vanlig hvitt sukker inneholder femti prosent fruktose og femti prosent glukose.

- Fruktosen har lavere glykemisk respons, noe som er positivt fordi det gir lavere blodsukkerstigning. På en annen side har det vist seg at fruktose lettere omdannes til fett. Det gir mer stress å levra, og bidrar til dannelse av fett som er ugunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved UMB.

Danner fett

Fruktose brytes ned i levra og omdannes til fett og rurinsyre. Det danner fettdråper i levra, noe som irriterer levercellene og gir betennelsesreaksjoner og arrvev.

- Noen har tidligere anbefalt fruktose fordi det ikke stimulerte insulinproduksjonen på samme måte som glukose, men de ble lurt. Fruktose går andre veier når det brytes ned, noe som medfører høyere fettproduksjon fra lever enn glukose, sier Tor Erik Widerøe, overlege og professor ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU.

Den alternative nedbrytningsveien medfører i tillegg økt produksjon av urinsyre, som forårsaker urinsyregikt.

- Det som er nytt er at høye urinsyreverdier har skadelig effekt på hjerte og nyrer. Samt at det sammen med fettproduksjonen sannsynligvis er mer vektøkende enn glukose. Derfor er fruktsukker mer skadelig enn glukose, sier Widerøe.

Nok med to frukt

Et inntak over 75 gram fruktose om dagen kan være skadelig, ifølge den amerikanske artikkelen. Normenn inntar cirka. 100 gram vanlig sukker hver dag, der altså halvparten eller mer består av fruktose.

Norske ernæringseksperter advarer mot ubegrenset inntak av fruktose ? også det fruktsukkeret vi får gjennom de anbefalte ?Fem om dagen?.

- Vi trenger ikke holde oss unna frukt, men for de fleste er det nok med maks to porsjoner, cirka 200 gram, sier indremedisiner Fedon Lindberg.

Ifølge Lindberg er det grønnsaker man spiser for lite av i Norge ? ikke frukt.

- Frukt er en viktig kilde for vitaminer og plantenæringsstoffer (antioksidanter). Men det er ikke noe man kan få fra frukt som man ikke kan få fra grønnsaker. Det må etter min mening være lass for -moderate mengder frukt og masse grønnsaker i et balansert lavglykemisk kosthold.

Ernæringsfysiolog i ved Thema Nutrition og Kvinnetrening.no, Therese F. Mathisen er enig:

- Fem om dagen er to frukter og tre grønnsaker. Ikke fem porsjoner frukt om dagen.

Widerøe mener man bør merke matvarene med type sukkerinnhold:

- Frukt og grønt er ok, men ikke ti epler hver dag. Store mengder frukt gir også overvekt. Matvareindustrien burde være forpliktet å merke matvarene, sier han.

For lite grønnsaker

Cathrine Borchesenius, klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Bramat.no, anbefaler også et høyere inntak av grønnsaker.

- Det betyr ikke at vi skal bli redde for å spise frukt, men samtidig bør vi bli mer bevisste på å få i oss mer grønnsaker. Det er grønnsakene vi sliter med å få nok av, sier hun.

Hun legger til også til at man må huske at jus også skal telles i "Fem om dagen".

- Et glass jus inneholder mye sukker. Så da er det mye bedre med ei gulrot ? eller til og med en appelsin. Da får man også med fiberen fra fruktkjøttet.

-Det er ikke noe man kan få fra frukt som man ikke kan få fra grønnsaker. Det må etter min mening være plass for moderate mengder frukt og masse grønnsaker i et balansert lavglykemisk kosthold?, sier Fedon Lindberg, indremedisiner og ernæringsekspert.


RonnieM kommenterer:

Da frukt ikke inneholder noe grønnsaker ikke inneholder mer av samt at frukt inneholder mengder fruktose, holder jeg meg unna frukt. Men jeg må legge til jeg spiser desto mere grønnsaker som vokser over jorden.

Hva mener du?

25 kommentarer:

Postet den: 05.okt.2011, klokken: 08:56

Andreas kommenterer:


Jeg holder meg også unna frukt. Jeg ser ingen grunn til å spise frukt når det finnes grønnsaker som har minst like mye næringsstoffer som frukt. Skal jeg ha "snacks" så spiser jeg heller et par paranøtter eller karbofattig baconsvor fra Maarud som jeg dipper i sæterrømme.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 09:52

Catrine kommenterer:


Veldig bra at noen endelig sier at man ikke trenger frukt! Alle kommer hele tiden drassende med disse vitaminene og mineralene man trenger, så det er veldig bra at det endelig kommer noen som sier at disse også finnes i grønnsaker! Jeg spiser ikke frukt, men det er jo selvsagt bedre å skeie ut med frukt enn sjokolade og kaker og slikt, for de inneholder jo likevel noe som er positivt. Men jeg har aldri vært veldig flink til å spise frukt heller, så det er egentlig ikke noe savn.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 09:58

Siv-Inger kommenterer:


Jeg har sluttet å spise frukt, men lar barna få frukt enda.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 10:54

Helen - Kjernesunn Nordkvinne kommenterer:


Det har gått uventet bra å kutte ut nesten all frukt. Savner det sjelden. Men spiser bringebær innimellom, og jordbær eller blåbær en sjelden gang. Og som du spiser jeg uante mengder grønnsaker - MYE mer enn jeg gjorde før.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 10:57

Bjørn Larsen kommenterer:


Fedon Lindberg som i gårsdagens Dagbladet advarte mot ekstreme lavkarbodietter. Som selv bruker ennå mere ekstreme metoder, hvor han opererer med veldig lite karbbohydrater og veldig lite kalorier i samme diett.

Han har mistet troverdigheten fullstendig da han også pusher såkalt sunn fruktose på folk fra egen butikk og gjennom Norgesgruppen.

Fruktose er nettopp det sukkeret som gjør folk fete og syke med fettlever og skrumplever i USA. Der utvinnes fruktose fra mais ( Heavy fructose corn sirup) som de putter inn i all ferdigmat.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 11:33

Janicke kommenterer:


Helt enig med deg! Holder meg stort sett unna frukt for jeg får sukkersug av det. Vi bruker litt bær i huset, men mest som godteri i helgene for barna. Grønnsaker med lite karbo bruker vi mye av :-D
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 12:15

Vegard Lysne kommenterer:


Frukt inneholder andre typer fytokjemikalier enn grønnsaker, så jeg ser ikke noen god grunn til å droppe frukt helt. Fokuset bør likevel være på grønnsaker, helt klart!

Så lenge vi kutter kraftig på sukkerinntaket, så trenger vi ikke å være redde for frukt. Egentlig er det svært uheldig at denne sukkerarten har fått navnet fruktose, da det skaper en unødvendig frykt for frukt.

I sin naturlige form er ikke frukt usunt, men f.eks. i form av juice er det svært negativt. Sukkeret blir mye mer tilgjengelig, og andre næringsstoffer forsvinner i prosessen.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 13:14

kommenterer:


Når jeg første gang prøvde å slanke meg med statens kostholdsråd begynnte jeg å spise frukt, har aldri spist noe særlig frukt før det. Det gikk katastrofalt dårlig og jeg la på meg 10 kg på 2 måneder.

Fruktose er ekstremt mye brukt som tilsetning og er etter luft og vann, det rimeligste næringstoffet i verden. Derfor er det voldsomt mye brukt.

I USA rapporteres det om barn i 3 årsalderen som har skrumplever pga fruktose! Sykdommer man før fikk pga høyt alkoholkonsum får barn av frukt.

Dette skyldes at fruktose i motsetning til glykose forbrennes 100 % i leveren.

Jeg har skrevet en del om frukt på siden min og skal legge ut mer i nær fremtid.

mvh Øystein
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 15:13

Vegard Lysne kommenterer:


Øystein: Nå er hovedkilden til fruktose vanlig sukker, og ikke frukt.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 16:40

Ronnie W. Mathisen kommenterer:


Vegard Lysne: Hei Vegar! Hyggelig å treffe deg i Bergen! Jeg kan være enig med deg, dersom man kun ser på selve prosessen i kroppen.

Men del to av problemet ligger på søtsug og sukkeravhengighet. Jeg vet mange som avviker alt søtt, til og med sukkererstattning, for å unngå å gå i "fella" og få søtsug. Får man søtsug skal man ha enorm stor dose selvdisiplin for ikke å falle for "sukkerdjevelen" igjen.

I sommer spiste jeg en halv pære, et halvt eple og 4-5 plommer. Det gjorde at jeg fikk så søtsug at jeg konstant tenkte på mat og søtsaker resten av kvelden og morgenen etter. Heldigvis klarte jeg å "belønne" kroppen med en pose macadamianøtter og en PepsiMax.

Da sukkeravhengighet sidestilles med alkohol- og narkotikaavhengighet er det ikke bare å ta "litt" og stoppe.
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 18:04

Ketil kommenterer:


Denne artikkelen i Dagbladet er bare tøv. De eneste menneskene frukt er farlig for er de som går på lavkarbo eller generelt spiser mye fett. Alt det fettet sammen med karbohydrater forhindrer at insulin og blodceller gjør jobben skikkelig. noe som igjen fører til for høyt bodsukker og utskillelse av for mye insulin. En kost bestående av lite fett blir en helt annen sak.

GI har ingen betydning. Det er hele prosessen fra maten fordøyes til glukosen er transportert ut til alle cellene i kroppen som betyr noe. Og denne prosessen fungerer utmerket for de som spiser lite fett, men fungerer overhodet ikke for de som spiser lavkarbo. Til mer fett du spiser til mindre sukker tåler du.

Det er vel ingen som seriøst tror at steinaldermannen lot frukten henge, og knasket i seg brokkoli istedet..? Eller tygde i seg en rå kanin når han satt under bananklasene..?
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 21:55

wiggo kommenterer:


For sterkt overvektige som gå for fort/ kraftig ned i vekt, kan får "gardiner" Kroppe holder seg ikke stram. For å ungå dette problemet, anbefalte Sten Sture Skaldeman- 1et eple i uken!
Postet den: 05.okt.2011, klokken: 23:07

Vegard Lysne kommenterer:


Ketil: Jeg vil ikke si at frukt er farlig for de som går på lavkarbo heller. Hvilke mekanismer du snakker om når du skriver at "Alt det fettet sammen med karbohydrater forhindrer at insulin og blodceller gjør jobben skikkelig", blir litt uklart. Det kan se ut som om det går litt fort i svingene, og at du hopper over en haug med ting i forklaringen din.

Hvorfor skulle ikke prosessen med karbohydratinntak fungere for de som spiser lavkarbo? Vil du dermed si at når man spiser mye fett så skjer det samme i kroppen som ved diabetes?

Resten av innlegget ditt er jeg helt enig i. Mennesket har alltid spist frukt når den har vært tilgjengelig, og det er svært tvilsomt at de har vært kritisk til mengde! Men i motsetning til oss i dag, hadde de ikke tilgang til frukt (eller grønnsaker) store deler av året.
Postet den: 06.okt.2011, klokken: 14:42

Ketil kommenterer:


Jepp, det har du rett i. Mye fett og karbohydrater bidrar til de samme mekanismene som ved diabetes (det var nok derfor Annika Dahlqvist sin diabetestest gikk så dårlig for noen uker siden)

En kort forklaring kan du få ved å f.eks se denne videoen: How to Become Diabetic in Six Hours

http://www.youtube.com/watch?v=_42LfH8veEU&feature=player_embedded

Prinsippet med å fjerne karbohydratene og bruke fett som energikilde fungerer veldig bra det. Spesielt for de som er blitt syke/overvektige. (har selv spist LCHF i flere år) Men ved å gå motsatt vei, f.eks denne dietten: http://foodnsport.com/blog.php som består av minimum 80% karbohydrater, max 10% protein, max 10% fett, og minimum 3000 kcal så oppleves en helse-effekt og energiboost langt over det de fleste oppnår ved å bruke ketoner som energikilde. Diabetikere inkludert.
Postet den: 06.okt.2011, klokken: 19:55

Ketil kommenterer:


Vegard Lysne: Jeg sendte deg et svar tidligere i dag og fikk beskjed om at innlegget inneholdt linker og derfor måtte godkjennes, men det har tydeligvis ikke blitt godkjent..?
Postet den: 08.okt.2011, klokken: 07:30

Bjørn Larsen kommenterer:


En ting som ikke mange tar hensyn til er at den frukten som selges i dag ikke er samme frukt som steinaldermannen spiste. Moderne frukt er hybrider av hybrider, det er forandret i arvematerialet gjennom de siste hundre år, for blandt annet få frukten mer smakfull og søtere. Det samme gjelder store Amerikanske blåbær. De er ikke naturlige. Det er bedre å spise naturlige bær fra skogen
Postet den: 08.okt.2011, klokken: 12:26

Ketil kommenterer:


Bjørn:

Smakfull og søtere er hyperviktig. Spis aldri umoden frukt. Den er bl.a tyngre å fordøye, tærer på tennene, inneholder bare en brøkdel av næringstoffene, og smaker selvfølgelig bedre. Frukt skal alltid være skikkelig modnet. Og enda bedre effekt får du av å kun spise en type frukt av gangen, og spise mye. mao spis deg skikkelig mett. Men det forutsetter selvfølgelig at du ikke spiser bacon, rømme osv. Max 10% fett i kosten for at dette skal fungere.
Postet den: 08.okt.2011, klokken: 16:14

Vegard Lysne kommenterer:


Ganske heftige påstander du kommer med i siste kommentaren din Ketil, har du noe å backe dette opp med?

Best effekt av å bare spise en type frukt om gangen?

Spise seg skikkelig mett på en type frukt for å få bedre effekt?

Og hvorfor er dette forutsatt at man må ha maks 10% fett i kosten?
Postet den: 09.okt.2011, klokken: 18:53

Ketil kommenterer:


Joda, sikkert heftige påstander når man er innsatt i tanken om at lavkarbo er det ideelle kostholdet. Ikke så lett å se ved første øyekast at det motsatte av det en selv tror på kan være et minst like bra alternativ.

Ang det å spise en type frukt av gangen (momomeal) har først og fremst med fordøyelsen å gjøre. Det å spise mange ulike matvarer i samme måltid kan bli en tøff påkjenning for mage/tarm. spes pga at enkelte matvarer kan bli værende i tarmsystemet i opptil 3 dager (F.eks kjøtt) mens noen matvarer fordøyes veldig fort, f.eks skikkelig modne bananer. (8 timer) Mao så kan/vil den lett fordøyelige maten bli liggende og gjære istedet for å fordøyes. Dette gjelder også ulike frukter.

Ang det å pise seg skikkelig mett på en type frukt for å få bedre effekt sier deg selv. mere kalorier = mere energi. Dette merker man veldig godt når man spiser mye av lett fordøyelige karbohydrater som transporteres effektivt ut til alle kroppcellene. Fulle glykogenlager. masse vitaminer, ensymer, vannløslig fiber, fytokjemikalier osv..

Det med maks 10% fett i kosten beskrev jeg i innlegget ovenfor med linker
Postet den: 09.okt.2011, klokken: 18:58

Ketil kommenterer:


Joda, sikkert heftige påstander når man er innsatt i tanken om at lavkarbo er det ideelle kostholdet. Ikke så lett å se ved første øyekast at det motsatte av det en selv tror på kan være et minst like bra alternativ.

Ang det å spise en type frukt av gangen (momomeal) har først og fremst med fordøyelsen å gjøre. Det å spise mange ulike matvarer i samme måltid kan bli en tøff påkjenning for mage/tarm. spes pga at enkelte matvarer kan bli værende i tarmsystemet i opptil 3 dager (F.eks kjøtt) mens noen matvarer fordøyes veldig fort, f.eks skikkelig modne bananer. (8 timer) Mao så kan/vil den lett fordøyelige maten bli liggende og gjære istedet for å fordøyes. Dette gjelder også ulike frukter.

Ang det å pise seg skikkelig mett på en type frukt for å få bedre effekt sier deg selv. mere kalorier = mere energi. Dette merker man veldig godt når man spiser mye av lett fordøyelige karbohydrater som transporteres effektivt ut til alle kroppcellene. Fulle glykogenlager. masse vitaminer, ensymer, vannløslig fiber, fytokjemikalier osv..

Det med maks 10% fett i kosten beskrev jeg i innlegget ovenfor med linker
Postet den: 09.okt.2011, klokken: 20:06

Vegard Lysne kommenterer:


Jeg er da absolutt ikke innsatt i tanken på at lavkarbo er det ideelle kostholdet (for alle).

Jeg ser fremdeles ikke noe fordel med å spise seg skikkelig mett på en type frukt om gangen. Hvorfor skulle det være negativt å blande ulike frukter i samme måltid? Den eneste åpenbare grunnen jeg kan se, er det som er kjent som smaksspesifikk eller næringsstoffspesifikk metthet, som gjør at man automatisk vil spise mindre ved å spise store mengder av samme ting.

Fordelene med å spise seg skikkelig mett på en type frukt sier seg absolutt ikke selv. Tømmingen av magesekken og opptaksraten i tarmen vil uansett være den begrensende faktoren.

Angående å bruke de direkte effektene av et fettrikt måltid for å argumentere for at fett er årsaken til diabetes så er dette direkte meningsløst. Ja, direkte etter et fettrikt måltid vil fettstoffene i blodet øke, på samme måte som blodsukkeret øker når vi spiser karbohydratrike måltider. Over tid viser det seg derimot at fordelingen av fettstoffene blir vesentlig bedre ved å følge et lavkarbo/høyfett-kosthold.

Et slikt kosthold som du beskriver, vil kunne fungere under visse omstendigheter, men absolutt ikke for alle. For det første så kreves det et høyt kaloriinntak for å dekke det basale proteinbehovet, så en inaktiv person vil med stor sannsynlighet legge på seg om man velger å spise slik. For en idrettsutøver, spesielt i eksplosive idretter, kan dette derimot være et veldig prestasjonsfremmende kosthold, uten tvil. Om det er positivt med tanke på andre helsefaktorer, som sykdom, vil jeg ikke spekulere i.

Å velge en vegansk diett (som den siden du linker til promoterer) er ikke noe man gjør av helsegrunner hvertfall!
Postet den: 09.okt.2011, klokken: 20:24

Vegard Lysne kommenterer:


Dette med de direkte effektene av et fettrikt måltid (eller måltider generelt), er forøvrig hele grunnen til at blodlipider skal måles fastende. Man kan aldri diagnostisere diabetes med blodprøver som ikke er tatt fastende.

Uten å kjøre akkurat samme tester som han gjør i videoen uten å drikke oljen først, så kan han ikke bruke resultatene til å skylde på oljen for blodsukkerstigningen.

Hans oppramsing av "fatty meals" på slutten av videoen inkluderer bakverk, hamburger, sandvich, pizza og lasagne, noe som i min bok ikke først og fremst er fettrike måltider, men karbohydratrike måltider. Han inkluderer også en ren svinekotelett og en laksefilet blant disse måltidene som visstnok skal være ødeleggende for helsen over tid.
Postet den: 10.okt.2011, klokken: 01:36

Ketil kommenterer:


At du ikke ser en fordel av å spise en type frukt om gangen er vel akkurat så merkelig siden du hverken spiser en slik diett selv, eller har kjennskap den. Men de som lever omtrent bare på frukt anbefaler ihvertfall dette på bakgrunn av bl.a den begrunnelsen jeg ga over.

Hvor har jeg sagt at fett er årsaken til diabetes..? Ok, en gang til: kombinasjonen av fett og sukker (sammen med mange andre faktorer) kan nok gi diabetes. Ikke engang de som spiser lavkarbo benekter det.

Btw, ang de såkalte "fatty meals" så inneholder både hamburger, pizza, lasagne, laksefilet osv for mye av både fett og protein for et høykarbokosthold hvor det meste av kaloriene kommer fra frukt og grønt.

Undrer veldig på hvordan du med så lite kjennskap til denne dietten så raskt kan konkludere med sitat: "Et slikt kosthold som du beskriver, vil kunne fungere under visse omstendigheter". Og hva du mener du med at man ihvertfall ikke velger vegansk mat av helsegrunner..? Fint om du kunne utdype dette.
Postet den: 10.okt.2011, klokken: 13:55

Vegard Lysne kommenterer:


Du har ikke sagt at fett er årsaken til diabetes, men det var det inntrykket jeg satt igjen med etter å ha sett den videoen du linket til.

At det er mange sammensatte årsaker til diabetes er det ingen tvil om, og det er slett ikke usannsynlig at det er ulike årsaker fra person til person.

At et slikt kosthold kan fungere under visse omstendigheter kan jeg begrunne med følgende:

-Man er avhengig av et høyt energiinntak for å dekke kroppens behov for protein og fett. På et lavere energiinntak må fett og protein utgjøre en større prosentandel om man skal unngå å utvikle sykdommer.

-For folk som trener masse, og dermed spiser mer, kan derfor et slikt kosthold fungere bra. Er man derimot mindre aktiv, vil man ikke klare å holde energiinntaket tilstrekkelig høyt nok.

At man ikke velger å bli veganer av helsegrunner var litt feil formulert. Mange velger dette kostholdet basert på en personlig overbevisning om at det er positivt for helsen, og sammenliknet med hvordan mange spiser, så vil et slikt kosthold gi en forbedring. Likevel er ikke dette kostholdet optimalt for helsen, fordi det gir en økt risiko for å utvikle mangelsykdommer, sammenliknet med et mer balansert kosthold. Spesielt gjelder dette vitamin B-12, men også de fettløselige vitaminene.

Jeg har stor forståelse for at folk velger å bli veganer på bakgrunn av andre faktorer som dyrevelferd og kultur/religion.

At jeg ikke har personlige erfaringer med å spise etter disse prinsippene, betyr ikke at jeg ikke har kjennskap til dem (har blant annet testet ut vegankosthold over en veldig kort periode i forbindelse med studiet).

Jeg studerer ernæring, og baserer det jeg skriver her på ting jeg har lært i løpet av studiet, samt faglitteratur som jeg leser en god del av.

Jeg tror vi like godt kan avslutte diskusjonen nå, da jeg ikke tror at noen av oss er ute etter å overbevise den andre om noe. Jeg har hvertfall sagt det jeg vil si for denne gang, så du kan få den avsluttende kommentaren om du har noen flere innspill du vil få med. Takk for en fin diskusjon :)
Postet den: 10.okt.2011, klokken: 23:09

Ketil kommenterer:


Takk for diskusjonen og mange positive innspill Vegard :)
Kommenter det du har på hjertet
Useriøse eller rene "kommenter tilbake" kommentarer vil bli slettet.
Kommentarer med ekstern link går til godkjenning før den blir lagt ut. RonnieM

Brevkurs

OPPSTART NÅ
Lavkarboliv brevkurset passer for deg som ønsker å gå over til et lavkarbo kosthold eller deg som allerede har gått over og trenger motivasjon og kunnskap innen lavkarbo.

Les mer om kurset her!

Annonse

LCHF FOR HELE FAMILJEN
Riktig mat gir fornøyde barn av Monique Forslund

Kjøp boken her!

MATREVOLUSJONEN
Alt du trenger å vite om lavkarbo av Andreas Eenfeldt

Boken koster kr 349,-
E-boken koster kr 99,-
Kjøp boken her!

Siste innlegg

Viktige helseblogger

hits